The Blue Doughnut

(greek) Το Μπλε Κουλούρι - ότι καταλάβατε...

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 01, 2006

Dead Birds

DEAD BIRDS (2004)
-κλικ στον τίτλο για info από το www.imdb.com-


Θριλεράκι αμερικάνικης προελεύσεως με πιασάρικο τίτλο και εξίσου πιασάρικο εξώφυλλο. Χωρίς να έχω διαβάσει καν την υπόθεση, το κατέβασα, ελπίζοντας σε ένα κρυμμένο διαμαντάκι.

Ε, δεν το βρήκα.

Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν αποφεύγει ούτε ένα από τα κλασσικά κλισέ των ταινιών τρόμου. Και δεν είναι ότι «το απαιτεί το σενάριο». Οι ήρωες πατάνε τη μπανανόφλουδα με τόση αφέλεια που πραγματικά, σε κάνει να πιστεύεις ότι ο σκηνοθέτης είχε μια λίστα με τις κλισεδιάρικες γκάφες δίπλα του και τις τσέκαρε μια-μια. Πάνε στο έρημο και -guess what? στοιχειωμένο!- σπίτι παρά τις προειδοποιήσεις του γκροτέσκου γεράκου-φάντασμα στο δρόμο τους, αγνοούν το πτώμα στην αυλή και επιμένουν να περάσουν εκεί τη νύχτα, αντιμετωπίζουν ματωμένα τέρατα και τα περνάνε για ..... αγριόγατες, ανοίγουν βιβλία μαύρης μαγείας και αντιδρούν λες και βλέπουν τσελεμεντέδες, λένε «I’ll be right back» και φυσικά ψοφάνε αμέσως μετά.... λίστα σου λέω, ελάχιστα τους ξεφύγανε.

Απ’ ότι έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, λαβές για να γίνει μια πρώτης τάξεως παρωδία υπήρχαν πάρα πολλές. Δεν εκμεταλλεύτηκαν όμως καμία. Αντίθετα προσπάθησαν να πάρουν στα σοβαρά όλο αυτό το συρφετό χαζομάρας και προβλεψιμότητας που μόλις περιέγραψα. Κρίμα.

Στα συν της ταινίας βρίσκονται τα σκηνικά, τα κοστούμια, η υπόκριση των ηθοποιών και τα καλοζυγισμένα εφέ. Ήταν όλα –αν όχι άψογα– πάρα πολύ καλά για μια low-budget ταινία. Αλλά και πάλι, όλα πήγαν στο βρόντο, γιατί φυσικά δεν γίνεται να την κρατήσουν αυτά αν το σενάριο έχει περισσότερες τρύπες κι από σουρωτήρι. Έχασαν έτσι και την τελευταία τους ελπίδα για να χαρακτηριστεί το όλο πόνημα “cult”. Ούτε καν B-Movie δεν μπορείς να την πεις. Ούτε υπερβολικά κακή. Απλά άστοχη και χαζή.

Και πέρα από μια ψόφια μπεκάτσα που πατάει κατά λάθος εις εκ των πρωταγωνιστών στην αρχή της ταινίας, δεν βρήκα ουδεμία σχέση μεταξύ του τίτλου και του περιεχομένου της.


Verdict: Να χαίρεστε που δεν είναι γνωστή ταινία κι έτσι δεν παίζει να έρθει ένα βράδυ ο φίλος σας ο Κωστάκης με το εν λόγω DVD ανά χείρας, απαιτώντας να το δείτε. Αν τραβάει η ψυχή σας χαζό θρίλερ πάρτε το Cabin Fever που παίζουν κι ωραίες γκόμενες.

2 Comments:

Blogger RaZzMaTaZz said...

Αφού το καλοσκέφτηκα, ανέπτυξα την εξής θεωρία: Η μπεκάτσα ήταν ένας μεταμφιεσμένος δαίμονας, και για να τους εκδικηθεί τους έριξε στο pit.
So simple!

Για να συνέλθω έβαλα να κατεβαίνει το κλασσικό "Scanners". 80s splatter και τα μυαλά στα κάγκελα, αλλά σαφώς καλύτερο από αρκετές 2000something πατάτες.


ΥΓ. Οι καλύτερες "so bad it's good" είναι ασυζητητί οι ελληνικές βιντεοταινίες των 80s που καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά θέματα όπως πορνεία, ναρκωτικά κλπ. Το γέλιο που έριξα όταν είδα τον Τζούμα να κάνει την τραβεστί στο "Βαποράκια - Άλλος για τον Κορυδαλλό" απλά δεν περιγράφεται.

3:39 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

"Σατανάδες στα σχολεία" μηπως γνωριζετε που θα τη βρω αυτη τη ταινια?

11:31 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home